Открийте интересни неща в LZYI.com

Научете много полезни неща в нашия портал.

Вторник, 23 Февруари 2021 12:00

Защо дървениците и техните ухапвания са опасни за хората

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Домашните или други дървеници се хранят с човешка кръв, оставяйки следи от ухапвания, зачервяване и дискомфорт по кожата. Сърбежът от ухапване лишава човека от пълноценен сън, прави го агресивен, нервен и намалява концентрацията.

И така, освен казаното, дървениците могат да причинят наистина сериозни здравословни проблеми. Нека анализираме доколко опасните буболечки са вредни за хората. Да разберем и защо е необходимо не само незабавно да започнем да ги премахваме, но и да планираме предпазни здравни мерки за в бъдеще

Как хапе дървеницата

Често ухапванията от дървеници се бъркат с тези от комарите. Много често, заради това не им се придават особено значение. Буболечката атакува спящ човек и наведнъж прави няколко ухапвания по цялото тяло. В резултат на това по кожата се образува своеобразна следа от червени петна. Дървениците особено обичат бебешката кожа. Последната е тънка, лесно се прегризва, а съдовете са много близо до повърхността. Ето защо децата най-често страдат от ухапвания от дървеници.

Правейки ухапвания, дървеницата освобождава ензим, който предотвратява съсирването на кръвта. Едновременно с това анестезира мястото на пункцията на кожата, поради което човекът не усеща нищо и не се събужда по време на ухапването. Почти веднага се появяват мехури по кожата, появяват се зачервяване и подуване, които с времето могат да се увеличат.

Алергична реакция към ухапвания от дървеница

В допълнение към локалната реакция имунната система реагира на действието на ензима, чрез освобождаване на хистамин. Неговата задача е да активира левкоцитите и да разширява кръвоносните съдове. Отварянето на съдовете осигурява по-голяма пропускливост и ускорява функционирането на имунните клетки, които трябва да неутрализират алергена. Появяват се кашлица и кихане, чрез тях тялото се опитва да премахне дразнителя.

Алергията като реакция към ензима се проявява при повечето хора, дори да не са били склонни към нея по-рано, през живота си. Всяка алергия е опасна сама по себе си. Импулсното често свиване на бронхиалните мускули може да доведе до подуване на лигавиците на гърлото, носа и задушаването, рязко до спад на кръвното налягане до критично ниско ниво.

Когато се появи силен оток, по-специално по лицето - подуване на езика и очите, горната устна е подута и увиснала, ушите са много подути. Тогава, трябва незабавно да се обадите на линейка! Това са първите признаци на наближаващ ангиоедем. Липсата на бързи действия може да доведе до смърт.

За да предотвратите най-лошите прояви на алергии, веднага след откриването на първите ухапвания, вземете антихистамин. Техният прием ще е необходим, преди решаването на проблема с дървеници в къщата. Най-добре е да се консултирате с алерголог за в близко бъдеще.

Дървениците са носители на много болести

Дървениците са бързи мигриращи насекоми. Бягат от апартамент в апартамент над таваните, пълзят от улицата в отворените прозорци. По време на тези движения тялото им попада в калта, по него прилепват малки отломки. В същото време в изпражненията на насекомите могат да се открият всякакви бактерии. Когато буболечката ухапе рана в кожата, мръсотията, бактериите и вирусите могат да проникнат в кръвта, чрез хоботчето й. Така с всеки контакт на човешката кръв, съществува рискът от инфекция. Освен това по време на жизнения си цикъл дървеницата влиза в контакт с кръвта на различни хора и прехвърля вирусите от болни на здрави. Следователно дори една хапка може да стане фатална и да доведе до развитие на заболявания като:

Тиф;

Туларемия;

Туберкулоза;

Жълта треска;

Сифилис;

Хепатит Б;

ХИВ.

Важно е да откриете появата на дървеници в къщата възможно най-скоро и да организирате навременно и професионално пръскане за дървеници.

И така, ако сте убедени, че дървениците са се настанили в апартамента ви, по-добре се обърнете към професионална служба за контрол на вредителите!

Прочетена 260 пъти