Открийте интересни неща в LZYI.com

Научете много полезни неща в нашия портал.

Вторник, 23 Август 2016 13:38

Цвят психология в е-търговия и онлайн бизнеса

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Знаете ли, че цветовете оказват съществено влияние върху купуване, поведение и решения на потребителите. Проучванията показват, че цветовете водят и до увеличение в брандинга разпознаване на марката и оказва над 80 на сто влияние над човешкото съзнание. Също така сео и 85% от купувачите се повлияват от цвят, което е и основната причина да закупят конкретен продукт.

Според цветовите данни, отчетени от Seolium, различни цветове изразяват различни значения и засягат решения на потребителите купуват по различни начини:

Жълт – това е цвят на оптимизма и младост. Този цвят се използва често, за да грабне вниманието на купувачите. Подходящ е за сайтове, които целят именно това привличане на внимание.

Червено - енергия. Този цвят създава усещане за спешност, чрез увеличаване на сърдечната честота. Най-често, червено се вижда в клирънс или сезонни продажби, както и в еротични сайтове за запознанства.

Синьо – гласува доверие и сигурност. Синият цвят създава чувство на увереност в конкретна марка. Този цвят често се разглежда в банките и бизнеса. Идеален е за сайтове на финансови институции и пр.

Оранжево - Агресия. Този цвят силно привлича импулсни купувачите и служи като голям призив за действие. Често, портокалът се използва в заведения за бързо хранене, аутлет молове и сайтове с големи разпродажби и интернет магазини.

Розово – означава романтика и женственост. Розовият цвят има способността да привлича традиционните купувачи особено жени и млади момичета. Този цвят е най-ефективен в магазините за жените купувачи, сайтове за бебешки колички и детски играчки.

Черен – цветът на захранване. Най-мощен и елегантен. Той дарява сериозност в настроението и излъчва лукс. Ето защо черното се използва, за да продават и на пазара на луксозни продукти от висок клас.

Лилав - Спокойствие. Лилавият цвят е успокояващ цвят, който изпраща спокойно настроение на хората. Този цвят често се използва за основен в сайтове за красота и анти-състаряващи продукти.

Ако се възползвате от горните психологически принципи, може да увеличи успеха на вашия бизнес и е-търговия, може да стимулирате реализациите на продажби за много по-кратко време.

Социално доказателство е, че естествено част от нашата човешка природа, се влияе от нашите връстници и имат желание да подкрепят продукти и услуги, които те са избирали.

Социално доказателство е, че може да бъде под формата на добре поставени положителни и отрицателни отзиви, споделяне в социалните медии и одобрение от връстниците. Тези социални доказателства могат лесно да установят връзка между вас и вашите потенциални потребители. Те могат също така да увеличат коефициента на доверие.

Лидерство и идоли – естествено психологично доказателство е, че известни и харесвани личности могат силно да повлияят над мнението на обикновения човек. Не е случайност, че познати лица са на екрана и в интернет, за да рекламират даден продукт или услуга.

Има много начини да внушете у потенциалните си потребители доверие. Един от начините е като си партнирате с реномирани фирми и пускате своите емблеми на вашия сайт за електронна търговия.

Прочетена 568 пъти