Открийте интересни неща в LZYI.com

Научете много полезни неща в нашия портал.

Понеделник, 28 Януари 2013 08:37

Различия във възприемане на езиците

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Забелязвали ли сте, как още в училище на едни им се отдават повече математиката, физиката, и технологиите, на други разказвателните предмети, на трети езиците. Така е при всички хора още от малки. Не можем всички да сме еднакво добри във всичко. Така стои въпроса и с езиците, както при по-децата, така и при изучаването им в по-напреднала възраст. Всичко свързано с учението на даден език се дължи до възприятията, нагласата или така нареченото „ухо“ за езика, което е съвкупност от множество фактори. Диапазона на чуваемост, звуковата честота, фонограмата, езиковата дарба, дислексия и чужд език, етно рамата, акустичната география, физиологичните закони, езиковата лаборатория и електронно ухо, това са все заложби, които имат различни количествени и качествени развития при отделните индивиди.

Това, че с напредване на възрастта при хората се налага да полагат много повече усили, за да научат дадено нещо, а когато става дума за език дори се иска много повече, не е лъжа.

Друг важен въпрос е различната усвояемост на различните чужди езици. Така например едни овладяват даден език и го използват с лекота, много по-бързо от друг чужд език, които положените усилия и неимоверно голямото количество отделено време, все не стигат.

Тук е и момента да споменем, че въпроса не касае интелекта, паметта, музикалния слух, имитаторските заложби и дори стабилността на психиката. Има множество случаи, в които един човек владее перфектно и свободно общува на английски, а в същото време му е така трудно да го направи на френски, например. Всичко е строго индивидуално и свързано с редица фактори, които са заложени у самите нас и благодарение, на които възприемаме едни неща като близки да нас, а с други ни е доста трудно.

Истината е, че нашата усвояемост да произвеждаме звуци е свързана изцяло със слуховата възприемчивост, а когато слушането не е насочено в тази насока, няма как да се получи възприятие.

Да се отвориш и отдадеш към определен език, изисква най-много голяма връзка със звуковите вълни на самия език е един от ключовите моменти при изучаването му. Фонетичните упражнения, повторенията, четенето, изговарянето на глас е свързано именно с изграждане и оформяне на тази адаптивност у нас.

За да научуте вашия избран език разгледайте тези предложения.

Прочетена 158326 пъти