Открийте интересни неща в LZYI.com

Научете много полезни неща в нашия портал.

Понеделник, 02 Март 2015 11:07

На кого е нужна занималнята

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Когато се заговори за занималня, част от родителите възкликват: „Но детето ми не изостава с материала и няма нужда от допълнителна подготовка? Защо да ходи на занималня?“

Грешно и остаряло е становището, че занималнята се посещава от ученици, които не разбират добре материала по повечето учебни предмети или имат нужда от повече помощ при ученето.

В занималнята се акцентира на основните знания, които трябва всеки ученик да усвои, за да може да продължи да се обучава добре и в следващите класове. Тя е необходима както в началото на учебната година, така и в края, когато се оформят годишните оценки.

Занималнята е полезна както за отличниците, така и за децата със среден успех. За първите тя е трамплин и възможност за придобиване на повече знания и качествена индивидуална подготовка, а за вторите това е начин да повишат значително успеха си.

 

С редовното учене в занималня учениците придобиват навици за системно преговаряне на материала, учене на новите уроци, редовно писане на домашните и допълнителна подготовка по предметите. Без съмнение това са основни навици, без които всеки ученик ще среща все повече трудности по пътя на обучението си.

Добрите съвременни занимални са не само място за писане на домашни, те са и място за обмен на знания, взаимопомощ, пълноценно общуване с връстници и педагози.

В рамките на учебния час често не достига време за допълнителни упражнения и всичко това остава за самостоятелна подготовка. По време на подготовката в занималнята ученика може да намери подкрепа и разяснения от учителя, а това прави ученето значително по-ефективно. Именно там има повече време за допълнителни въпроси и обширно обсъждане на важните теми от различните дисциплини. Педагозите, които водят подготовката в занималнята могат да бъдат истински полезни на детето, тъй като са достатъчно запознати с важните теми от материала и най-вече с това, което затруднява малчуганите.

Прочетена 1261 пъти