Открийте интересни неща в LZYI.com

Научете много полезни неща в нашия портал.

Неделя, 02 Ноември 2014 15:42

Видове настилки за тенис корт

Написана от 
Оценете
(0 гласа)

Тенисът се играе върху гладка повърхност, в правоъгълна форма. В най-честите случай тя е покрита от трева. При появата си този вид игра е бил основно практикуван върху тревист терен. По-късно се появяват твърди настилки за корда на тенис играта.

 

Размерите, до които достига площадката за тенис са 8,23 м. в ширина на терена и 23,77 м. дължина. Мачовете, които се провеждат се изпълняват от двойки или сингъл. Покрай всеки тенис за корт има и допълнително разстояние предвидено за отскачащите от терена топки. Това пространство често се използва и от самите играчи, за да могат с лекота да достигат до излизащата от терена топка.

Около средата на корта и успоредно на водещите линии има мрежа, която разделя две равни полета на противоположните страни (отбори). Мрежата за тенис на корт, достига височина 1,07 метра и 0,914 м.

Днес най-използвани са три типа настилки за тенис на кортове. Всяка от тях се изработва от различни материали и позволява различна скорост за придвижване на играчите, отскачане на топката и самата игра.

Червена настилка в Дюселдорф е приемана за традиционна за световните игрища. Често тя е наричана „клей“. Изработена е от фини частици шисти, натрошени камъни или тухла. У нас тази настилка за тенис игрищата се нарича „шамот“. Керамичната настилка може да е, както червена, така и синя или зелена. Червената настилка за първи път е ползвана на открито първенство във Франция. Зелената настилка е малко по-бавна и се е използвала за турнирите в САЩ, тя носи и названието „хар-тру американски клей“.

Червеният корт за тенис е смятан за по принцип са „бавен“, защото топката отскача високо. Това обяснява и защо тази настилка е използвана за дефанзивно играещите тенисисти.

Твърдата настилка най-често е цимент. Използва се в Откритото първенство в САЩ. По принцип тази настилка е технически по-бърза и професионалният тенисът е по-атрактивен на нея.

Тревна настилка и конкретно Световноизвестната настилка е тази на Уимбълдън. Тревните кортове са за агресивно играещите състезатели, защото на тях топката отскача твърде високо и предполага повече активност от страна на тенисиста.

Прочетена 2611 пъти