Открийте интересни неща в LZYI.com

Научете много полезни неща в нашия портал.

Събота, 26 Януари 2013 08:23

Има ли бъдеще книгата

Написана от 
Оценете
(2 гласа)

Най-забележителния и велик културен феномени на човечеството е книгата. Дългия живот и познанието, което носи тя доказва необходимостта от нея.

В наши дни всеки си задава въпроса, какво е бъдещето на всяко едно дело, с което се захващаме. Динамиката е така голяма, технологиите така модернизиращи и еволюиращи, че често ценностната ни система се размива на фона на всичко и много от отговорите, които търсим остават някъде в бездната от въпроси.

Старите занимания са изместени от нови технологии, появяват се все по-нови и удобни средства, с едничка цел да улесняват живота и да покачват жизнения стандарт. Телевизията, компютрите са само част от заместителите на книгата. Те бавно, но сигурно заличават всяка следа на книгата. Живота на всеки от нас е така забързан, различен и неповторим, че няма нищо общо с реалностите, които носи древността.

Заглеждайки се в лицата на хората ще видим едни умислен, угрижени и тъжни физиономии. Нима няма нещо на света, което все още да носи радост, разтуха и удовлетворение.

Защо казват много е книгата, когато можеш да имаш цялата информация набавяйки си я с един-два клика на клавиатурата и мишката на компютъра, пускайки телевизията или по друг модерен информационен източник

В книгите миналото, настоящето и бъдещето, стават начин за комуникация помежду поколенията. Благодарение на книгата, образованието на човека е гарантирано и това отваря хиляди врати. Книгата открива широко поглед над света, като дава възможност за преценка, анализ и избор.

Жалко е, че днес много приемат книгите като даденост, а не като свещено нещо. Често книгата е захвърляна в някой прашен ъгъл, без някой да се опита да вникне в детайлите й. Книгите ги има и ще продължават да са сред нас, за да просветляват душите на хората. И да се надяваме, че младото поколение ще намери искания баланс запазвайки ценното от миналото и продължавайки напред в бъдещето, а това може да стане като се учи от книгите и създава и усъвършенства технологиите.

Песимистични възгледи дават прогнози, че книгите ще бъдат забравени с годините, докато останат като смътен спомен, а тогава ще възцари душевна пустош. Дали това ще се окаже истина, ще разберем в последствие. Важно е всеки да оцени книгата, да си даде равносметка и да благодари на предците ни за това незаменимо богатство. Защото без книгата народа би бил гол.

Едно е ясно и то е, че книгата е единствената, която дава цялост на знанията, които получаваме, а без нея нямаше да съществуват нито технологиите, нито дори една трета, което имаме днес.

Прочетена 9920 пъти

Свързани статии (по етикет)